Płynny przekładaniec

Na ogól staram się do prac kuchennych angażować dzieci, ale przygotowania przedświąteczne to taki czas, kiedy czasem na szybko trzeba podsunąć młodszym jakąś nowość i zająć się upojną czynnością jak łuskanie orzechów czy wyjmowanie ości z ryby. Fajnie, jak dzieci są na tyle pochłonięte swoimi pracami, że nie odrywają nas co chwila od kuchni. Dlatego dziś polecamy płynny eksperyment. Warstwy można mnożyć tak długo, na ile naczynie pozwoli, potem można testować różne oświetlenia kolejnych warstw, a w końcu można wylać całość do miski i dosypać mąki. Robi się wtedy apetyczne „błotko” (ale dobrze być już wtedy gotowym do szybkiej reakcji, jakby wyobraźnia dzieci przerosła naszą i eksperyment wyrwałby się spod kontroli).

Potrzebne będą:

  • przezroczyste, wysokie naczynie – dzbanek, słoik, wazon, itp.,
  • płynny miód (najwygodniej użyć miodu w butelce z dziubkiem),
  • olej,
  • zielony płyn do zmywania naczyń,
  • niebieski płyn do zmywania (lub mydło w płynie),
  • plastikowa butelka z wodą,
  • czerwona farba (np. plakatowa)

Co z tym zrobić?

  1. Postawić wysokie, przezroczyste naczynie na stole i wlać 1-2 cm miodu (jeśli miód jest skrystalizowany, to wcześniej trzeba go wsadzić do garnka z ciepłą wodą i chwilę poczekać, wtedy znowu stanie się płynny); wszystkie płyny trzeba wlewać tak, żeby nie pobrudzić ścianek naczynia.
  2. Na warstwę miodu ostrożnie nalej ok. 4 cm. zielonego detergentu (płynu do zmywania).
  3. Następnie dolej nieco grubszą warstwę niebieskiego detergentu. Lej ostrożnie, żeby płyny się nie wymieszały.
  4. Do butelki z wodą wlej trochę czerwonej farby i dobrze zamieszaj (dlatego polecamy butelkę, którą na czas mieszania można zakręcić).
  5. Kiedy woda w butelce zabarwi się na czerwono, dolej ją na wierzch „przekładańca”.
  6. Na sam wierzch wlej olej (w czasie nalewania olej może się spienić, tj. zamienić w bąbelki, nie przejmuj się tym – po chwili opadnie).
  7. Przekładaniec gotowy!

Wyjaśnienie:

Dlaczego ciecze nie zmieszały się, tylko poukładały w kolorowe paski? Dlatego, że są różnej gęstości: widzieliście, jak powoli kapał miód, a jak szybko wlewała się woda? To właśnie dlatego, że miód jest gęstszy niż woda. Te płyny, które są gęstsze, są tez cięższe i dlatego opadały na dół, nie mieszając się z innymi.

Na koniec jeszcze jeden eksperyment: weź naczynie do ręki i delikatnie potrząśnij tak, żeby płyny się zmieszały, ale nie wylały na zewnątrz. Odstaw naczynie i poczekaj kilka godzin. Zobacz, co się stanie.

 

post powstał w roku na potrzeby współpracy z serwisem dziecisawazne.pl


Szaleni Naukowcy
to firma rodzinna, stworzona przez pasjonatów nauki i przebywania z dziećmi; prowadzimy warsztaty naukowe dla dzieci w wieku 3-12 lat, urodziny oraz eventy. Nasze zajęcia nigdy nie są identyczne. Przyjeżdżamy we wskazane miejsce, o ustalonym czasie, ze wszystkimi potrzebnymi pomocami naukowymi.

 

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Domowa lampka lawowa |

Dodaj komentarz

Twój adres email nie pojawi się na stronie.

*