Paluchy wiedźmy

Z racji nieubłaganie zbliżającego się Haloween, podajemy przepis na tzw. „paluchy wiedźmy”.
Robi się łatwo, szybko, a wygląda… paskudnie. I o to chodzi.

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI:
500 g mąki
250 g miękkiego masla
220 g cukru (biały lub trzcinowy jak kto woli)
1 jajko +1 żółtko
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łīżeczki ekstraktu z wanilii
obrane migdały
słoik czerwonego dżemu (np. truskawkowy, malinowy)

 

WYKONANIE:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Następnie formować cienkie paluszki, rolować na dwie ręce a potem wykałaczką wygniatać zalamania stawow/ kostek
Na czubek każdego palca położyć odrobinę dżemu i dokleić migdalowy paznokieć (jak się latwo rozłupują to lepiej połówkę).
Piec 10 minut w 200 st. C.
UWAGA: formować dosyć cienkie palce, bo w pieczeniu podrosną.
Kasia Nowacka

1 Komentarz on Paluchy wiedźmy

  1. Paluchy ciekawe i świetna propozycja na Haloween – zawsze mozna jeszcze pomyśleć nad kolorem paznokci i biżuterią dla wiedzmy :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie pojawi się na stronie.

*